Gasilsko  društvo  Tržič je bilo ustanovljeno davnega 1883 leta. Številni požari, materialne  in človeške žrtve so v Tržiču pred letom 1883 so prisilile občane, da so se organizirali v društvo. Ustanovitelji so bili iz vrst uveljavljenih obrtnikov in tam zaposlenih delavcev.

Številne Tržiške generacije prostovoljcev  so vse do dandanašnjega dne reševali težko prigarano premoženje in življenje soobčanov.

Za vsa opravila iz področja zaščite in reševanja so potrebna posebna znanja in nesebična hrabrost.

Noben požar  ni možno pogasiti niti rešiti premoženja v različnih naravnih ujmah brez  gasilcev.

Gasilci so ljudje največjih srčnih in humanih vrednot. Za ceno lastnega življenja in zdravja rešujejo druge ljudi in njihovo premoženje.

Takrat ko vsi bežijo v strahu za lastno varnost in življenje,  pridejo ljudje GASILCI in  se spopadejo z večnim sovražnikom ognjem in drugimi naravnimi nesrečami.

Vse delo opravljajo prostovoljno brezplačila. V pripravljenosti so 24 ur na dan vse dni v letu.

Edino plačilo prostovoljnih gasilcev je neizmerno zadovoljstvo po uspešnem gašenju ali rešenem premoženju. Za svoja humana in hrabra dejanja včasih dobijo skromna pisna priznanja in medalje.

Da bi svoje prostovoljno humano delo kar najbolje opravljali se izobražujejo v teoretičnem praktičnem pomenu. Tedensko izvajajo prektične vaje na celotnem požarnovarnostmem področju za katerega so zadolženi.

Tehnika in tehnologija zaščite in reševanja zahteva nenehno izpopolnjevanje znanja, ki ga pridobivajo na različnih tečajih v občini in izven nje.

Vse to počnejo izključno v svojem prostem času po rednem poklicnem delu.   Pri delu uporabljajo različna orodja in pribor. Tega pripeljejo s seboj v gasilskih vozilih . Požare pogasijo z nabolj razširjenim gasilnim sredstvom vodo. Kadar pa voda ne zaleže pa se poslužujejo drugih gasilnih sredstev, kot so gasilni prah in plin.

Da ne ogrozijo lastnega življenja se morajo gasilci zaščititi s posebnimi ognjevarnimi oblekami in dihalnimi aparati.

Orodje in opremo potrebno za zaščito in reševanje dobijo od občine v kateri opravljajo svojo prostovoljno dejavnost.

Večkrat pa to ne zadostuje za uspešno in varno delo . Zato si morajo sami priskrbeti denarna sredstva za nakup manjkajoče in nujnopotrebne opreme in orodja.

V ta namem zbirajo prostovoljne prispevke občanov. Organizirajo veselice. Opravljajo prevoze vode po naročilu in številna druga dela izven rednih zadolžitev na požarnovarnostem področju.

Neizmerno veliko požrtvovalnosti in na tisoče prostovoljnih brezplačnih ur so opravili naši člani PROSTOVOLJNEGA GASILSKEGA DRUŠTVA  TRŽIČ.

ZA   LJUDI  OBČANE  TRŽIČA

Obvarovali smo premoženje, ki se šteje v STOTINAH MILIJONIH EVROV.

Pri tem ne štejemo ceno rešenih življenj, ki NIMAJO CENE.

Vse to so opravili naši predniki in mi pod  motom, ki se glasi :

SOVRAŠTVA NE GOJIMO, 

 POZNAMO LE POMOČ,

  POMAGAT PRIHITIMO,

NAJ DAN BO

AL TEMNA NOČ,

NA POMOČ !

 

 

 


Za ogled priporočamo Internet Explorer 8+, Firefox 3+ ali Chrome, zaslon 1024 x 768 ali večji.

Melom d.o.o. Tržič © 2012